Tökéletes marhapörkölt recept


A marhapörkölt készítése egyszerű és ha betartunk néhány szabályt, még finom is lesz! Itt az én tökéletes marhapörkölt receptem:

Hozzávalók

  • Marhalábszár/lapocka 1 kg
  • Vöröshagyma 5-6 fej
  • Zsír
  • Pirospaprika, só, őrölt bors, csipet egész kömény
  • 1 paprika, 1 paradicsom, 3-4 gerezd fokhagyma

Jó tudni: A marha részeinek felhasználása: melyik húsból mit főzzünk?

Elkészítés

  1. A rengeteg vöröshagyma a jó pörköltalap lényege! Megpucolom és felaprítom mindet, majd egy kanál forró sertészsíron megpirítom kicsit, de figyeljünk oda, nehogy leégjen! Ezt követően ráteszem a felkockázott húst. Addig sütöm és forgatom, míg a hús minden oldala ki nem fehéredik. Mikor ezzel megvagyunk, jól megsózzuk és rászórjuk a pirospaprikát is. Én jól megpaprikázom, 4-5 teáskanállal biztos rakok rá, hogy szép színe és íze legyen. 2-3 percig forgatom így, a pirospaprika a zsírban olvad, de figyeljünk ne égjen meg!
  2. Most már nincs is más dolgunk, mint az többi fűszert is rászórni: a borsot és az egész köményt, valamint felönteni 2 dl vízzel és megkavarni a pörköltünket. További teendő: nézni, hogy közepesen erős lángon szépen főjön további 3-4 órán keresztül; alkalmanként megkavargatni (15-20 percenként); amint elfőtte a levét, vízzel folyamatosan pótolni, de nem többet egyszerre 1-2 deciliternél! Ja és még valami: nehogy leégjen.
  3. Az utolsó 1 órában teszem hozzá a felaprított paprikát, paradicsomot és az összezúzott fokhagymát. Kóstoljuk a végéhez közeledve: rágós-e még a hús, elég ízes-e a pörkölt… biztosan mennyei lesz! Szaftos kenyérre mindig legyen idő a főzőcskézés közben, de aztán maradjon is belőle 

Ízletes recept